tisdag 21 april 2009

De tre dominerande raserna

Den Etrakiska världen är en mörk fantasyvärld som främst befolkas av människor, vanliga människor som till utseendet ser ut som du och jag. Dvärgar, Alver, Orcher, Troll och dylika varelser är endast fantasifigurer som på sin höjd förekommer i barnens kvällssagor.

Anledningen till att jag har valt att exkludera dessa mer tolkienska varelser är den att jag inte på något sätt känner att de hör hemma i den värld jag har skapat. I ett tidigt stadie befolkades vissa delar av världen av troll, men de kom med tiden att förvanskas och transformeras till det som idag är Traler. En mer primitivt människoliknande ras som vida överträffar människan i styrka och uthållighet. De är stora till växten med väldiga armar som hänger ner till knäna. Deras ansikten domineras av en kraftig näsa samt en bred mun och deras ögon är små och tillbakasjunkna. Men det Tralerna har i fysik saknar de i organisationsförmåga. De är ofta oorganiserad, slåss sinsemellan och behärskar endast mer primitiv teknik. Av den anledningen är de sedan länga förslavade av den dominierande människorasen och utnyttjas brutalt vid gruvdrift, kampspel eller andra former av fysiskt arbete. De är också populär som vakter bland de fattigare delarna av befolkningen. Enligt gamla lagar är det dock strängeligen förbjudet att utrusta Traler med vapen eller rustningar av stål, vilket dock inte alltid efterlevs i de trängre och mörkare delarna av städernas gytter. Ordet Tral kommer från gammel-Etrakiska, vilket idag endast talas av den övre eliten inom samhället, och betyder helt sonika slav.

Utöver människor och Traler befolkas världen även av ett folkslag som själva kallar sig Arnorier. Av människorna kallas de ofta mer föraktfullt för "ansiktslösa" eller "träansikten". Arnorierna befolkar den östliga ön Arnor strax söder om länderna Karpanien och Haram. De är längre än den genomsnittlige människan men mer späda till det yttre. Deras rörelsemönster är sävligt men följsamt och på händerna saknas lillfingret. I ansiktet saknas ögon samt näsa, endast två små hål märker ut vart en näsa borde ha suttit. Munnen saknar läppar och tänderna är spetsiga som på ett rovdjur. Ett anlete som med största säkerhet väcker anstöt hos vanligt folk, därför går det alltid omkring iklädda en färggrant målad trämask med motiv föreställande en man eller kvinna i dess ungdoms dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar